Atelier Dora Gordine

Op de Rue Belvedere in Boulogne Billancourt heeft de architect Auguste Perret twee bescheiden atelier woningen ontworpen.

Het zijn geen hoogstandjes van architectuur maar het is wel leuk om er even langs te lopen op weg naar Hotel Godfray (Raymond Fischer) en Maison Froriep (Lurcat)

Op nr 21 staat het grootste huis. Dit is het atelier  voor de Beeldhouwster Dora Gordine. Sindsdien heet deze woning Atelier Dora Gordine  Door de pilaren en de grote raampartijen  geeft de woning de indruk heel hoog te zijn. De pilaren zijn net als het merendeel van de constructie van het huis van beton. Perret was wat dat betreft de eerste specialist die hier mee bouwde.  Het gaf hem aan de gevel gelegenheid tot het gebruik van grote ramen voor het atelier. Naast een atelier had het huis ook expositieruimte, een woongedeelte en garage.

Net als bij Atelier Orloff in het 14e arrondissement van Parijs (Op Parijs1900 >>) heeft de architect de gevel heel strak gehouden maar wel met enig accent door het gebruik reliëf met de betegeling.

De drie ateliers : dus Atelier Orloff, Atelier Gordine en Atelier Huré laten overigens goed zien dat Perret niet alleen goed was in grote gebouwen zoals Palais D’Iena maar ook goed was in het ontwerpen van kleinere objecten zoals ateliers. Hij had dus verschillende beeldhouwers en schilders uit de jaren 20 in zijn klantenkring. Zijn ontwerpen waren modern en bovendien uiterst functioneel , wellicht door het gebruik van beton ook vrij goedkoop.

Ook in het interieur zien we weinig opvallende decoraties design of architectuur hoogstandjes zoals je wel ziet bij Le Corbusier en Mallet Stevens.  Vergelijk daarvoor maar eens het appartement Lempicka waar Mallet Stevens niet alleen de architectuur van het gebouw verzorgde maar ook de indeling en inrichting van dit appartement (Appartement Lempicka op Parijs1900 >>>)

Architect:           Auguste Perret
Waar:                 Rue Belvedere 21, Boulogne Billancourt
Wanneer:           1928 en 1929

 

Boulogne-Billancourt_-_21_rue_du_Belvédère_-_Perret 2

Reacties zijn gesloten.