Mallet Stevens

ruemalletstevensstraatbordje2Mallet Stevens (1886-1945) was een Franse architect die zich naast de architectuur ook bezighield met film en decorbouw.

Hij volgde voor zijn huizen deels de puristische bouwstijl van Le Corbusier alleen maakte hij geen gebruik van de bouwtechnieken die Le Corbusier toepast zoals het beton en de draagpijlers. Het puristische karakter hebben de huizen te danken aan de strakke lijnen afgewisseld met ronde vormen en een strak uiterlijk dankzij de witte pleistering.

Rue Mallet Stevens

EXP-MALLET-STEVENS

Maison Martell. arch: Robert Mallet Stevens

Op een steenworp afstand van Le Fondation Corbusier ligt een “impasse” aan de Rue Docteur Blanche (16e arr) met 6 huizen van Robert Mallet Stevens, afgesloten aan het einde door de conciergewoning.

Maison Martell is de meest bijzondere woning door het ronde trappenhuis dat boven het huis uitsteekt.

Om de hoek in de rue docteur blanche staat nog een huis van Mallet Stevens. Dit is meer een appartementen gebouw dat, net als het appartementengebouw Sportive van Sauvage aan de rue Vavin (5e arr), naar boven toe trapsgewijs terugloopt.

l’atelier Louis Barillet

Maison-BarilletIn 1932 liet de schilder Barillet een gloednieuw woonhuis/atelier ontwerpen door Mallet Stevens aan de Square de Vergennes in het 15e arrondissement.

Vooral binnen is het bijzonder. Daar zijn glas in lood ontwerpen van de kunstenaar zelf gebruikt!

Je kunt het huis bezoeken want het wordt nu gebruikt voor exposities

Ingang van het museum is op de Rue de Vaugirard, op nr 279, aan het eind van een doodlopend straatje.

Meer info >>>>

Maison Collinet

collinetMallet-Stevens ontwierp deze ruime stadse villa voor de familie Collinet. En met dit ontwerp laat hij heel duidelijk zien wat zijn architectonische stijl is.

Met deze woning is dan ook de architectonische blauwdruk gelegdt gelegd voor zijn huizen uit de Rue Mallet-Stevens in het 16e arrondissement.

Er direct naast zijn ook twee mooie huizen te zien van Fischer en Le Corbusier

Architect Mallet-Stevens
gebouwd 1926
adres 8, rue Denfert-Rochereau
metro Porte de St Cloud

Een beschermde pui : Robert Mallet Stevens

In de lijsten van de gemeentelijke woningdienst van Parijs waar het gaat om het gemeentelijk erfgoed, Annexe 6 du PLU, staat in het 6e arr. op 28 rue d’Assas,

 

 

 

 

 

 

 

Niet het gebouw zelf als beschermd goed maar de pui, die in 1930 werd aangebracht door de architect Robert Mallet-Stevens voor het tijdschrift La Semaine. De pui is in hout en glas opgetrokken. Wie het glas heeft gedecoreerd is niet beschreven maar het lijkt op het werk van Louis Barrillet, met wie Mallet-Stevens vaker samenwerkte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

métro  10 of 12 station Sèvres-Balylone

Villa Trapenard in Sceaux

P1090281

We gaan verder op avenue Le Nôtre naar nr. 5. Architect Rob Mallet-Stevens was één van de eersten, in 1931, parijs september 2007 444die een opdracht kreeg voor het ontwerpen van een pand in de nieuwe wijk Parc de Sceaux,

Om de hoek van de Allée d’Honneur, de toegangsweg naar het kasteel van Sceaux en tegenover de Orangerie, te zien vanuit de woonkamer van de opdrachtgever Jacques Trapenard.

Trapenard, doctor in de rechten, kende een ver familielid van de directeur van de Beaux-Arts, die weer de neef van Mallet-Stevens was en hij was een bewonderaar van de Mouvement Moderne, zodoende.

Trapenard woonde hier met zijn vrouw en dochter en een huisbediende.

Hoewel klein, maar verstandig ingedeeld, heeft het huis één verdieping,  met P1090277bovenop een solarium, patrijspoorten (aan de tuinzijde dus geen foto), horizontale raampartijen, verschillende trappen zowel buiten als binnen, allemaal kenmerken van Mallet-Stevens; maar ook pilaren die de salon ondersteunen en tevens plek geven aan automobielen.

Bij het zien van pilaren en trapjes bijv. vanuit de eerste verdieping, kwam bij mij de gedachte op: “wie heeft van wie en wat geleerd of geleend ?” 😉

 


P1090275

 

Caserne des Pompiers Mesnil

Deze brandweerkazerne, ook wel genoemd Caserne Dauphine, staat op 8, rue Mesnil (16e arr.) en is ontworpen door Robert Mallet-Stevens in 1936.

P1020950

 

Dit is één van weinige opdrachten die hij voor de overheid (in dit geval de Parijse) heeft uitgevoerd. Voor het (haast niet) aanwezige beeldhouwwerk werd hij bijgestaan door de broers Jan en Joël Martel.P1020949

 

 

 

 

 

 

Het horizontale deel van het gebouw loopt gelijk aan het dak van het buurhuis. De balkons van de toren zijn afgesneden zodat de hele gevel dag- en zonlicht kreeg.

P1020952

Métro: station Victor Hugo, lijn 2.