Rue Mallet Stevens

Op een steenworp afstand van Le Fondation Corbusier ligt een “impasse” aan de Rue Docteur Blanche (16e arr) met 6 huizen van Robert Mallet Stevens, afgesloten aan het einde door de concierge woning.

Je zou de opzet van deze impasse kunnen vergelijken met Villa Seurat en Rue George Braque. Ook deze straatjes waren projecten waar een voor die tijd moderne architect de gelegenheid kreeg alle huizen van Impasse (vaak ook wel Villa genoemd), De grond aan de buitenranden van begin 20ste eeuws Parijs was in die tijd nog vaak in particuliere handen die de opdracht aan de architect gaf. In het geval van Rue George Braque was dat bijvoorbeeld Zielinsky, de huizen aan de Villa Seurat werden ontworpen door Lurcat en de huizen aan de Rue Mallet Stevens dus door Robert Mallet Stevens.

EXP-MALLET-STEVENS

Maison Martell. arch: Robert Mallet Stevens

De huizen uit de Rue Mallet

  • l’Hôtel Mallet-Stevens,
  • l’Hôtel Martel (op n°10)
  • l’Hôtel Dreyfus op n°7),
  • l’Hôtel Reifenberg (op n°4),
  •  l’Hôtel Allatini (op  n°5),

Net als veel huizen uit de tijd van het nieuwe bouwen werd ook hier gebouwd volgens een strakke architectuur met moderne materialen zoals beton en staal en afwering middels witgepleisterde buitenmuren.

Maison Martell is de meest bijzondere woning door de trapsgewijze bouw zoals Sauvage ook wel toepaste en door het centrale ronde trappenhuis dat boven het huis uitsteekt.

 

Rue Mallet Stevens : Hotel Martel

Om de hoek in de rue docteur blanche staat nog een huis van Mallet Stevens. Dit is meer een appartementen gebouw dat, net als het appartementengebouw Sportive van Sauvage aan de rue Vavin (5e arr), naar boven toe trapsgewijs terugloopt.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.