Villa Marcel Jassedé in Issy-les Moulineaux

In 1893, enkele maanden na de oplevering van het herenhuis van Louis Jassedé op 41 rue Chardon-Lagache (16e arr.), ontwerpt Hector Guimard voor de neef van Louis Jassedé (één van zijn belangrijkste opdrachtgevers), Marcel Jassedé een buitenhuis op 63 route de Clamart, tegenwoordig avenue du Général de Gaulle in Issy-les-Moulineaux, een aardig voorstadje van Parijs, grenzend aan het 15e arrondissement.

Het huis lijkt wat uitvoering betreft zeker op dat van zijn oom (of neef?) maar het budget was kleiner en de keramiek van Emile Muller is niet speciaal voor dit huis ontworpen maar gekozen uit de catalogus van de Muller-fabriek in Ivry-sur-Seine. Guimard werkte nauw samen met Emile Muller.

De keramiek voor het huis van Louis Jassedé in Parijs is wel origineel ontworpen door Guimard,

Het huis in Issy-les-Moulineaux is nog in de stijl van de jeugdjaren van Guimard en nog niets te zien van de latere (na zijn kennismaking met Victor Horta en Paul Hankar is Brussel) sierlijke art nouveau stijl.

Het huis is van baksteen met zandstenen moppen (grès Muller), asymmetrisch met hoge schoorstenen, tegen de straat aangebouwd om aan de achterkant optimaal van de tuin te kunnen genieten (toen een regel van Guimard), de keramische tegels van Muller in geel en groen, kortom een fraai geheel. Het huis is een historisch monument.

 

 

 

 

 

 

Vanuit métro 12 halte Corentin-Celton loop je erheen; het is niet heel ver maar wél behoorlijk steil, een kuitenbijter.

 

 

Reacties zijn gesloten.