L’Hôtel Danois

Hotel Danois is het herenhuis, dat de architect Joachim Richard in 1907 ontworpen heeft voor de industrieel Danois. Richard werkte samen met de firma Gentil & Bourdet voor de gevelafwerking.

Het gebouw is nu onderdeel van de Algerijnse ambassade in Parijs: Internationale Algerijnse school; het gebouw is een historisch monument.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

149bis rue st. charles, 15e arr.

 

 

Iets meer over de architect: Joachim Casimir Richard (voor vrienden, bekenden en personeel: “Joa”, geboren 1869 Capdenac, Aveyron-overleden 1960 (91 jaar oud) Parijs.

Na een vooropleiding in zijn geboortestreek, wordt hij in 1889 toegelaten aan de Ecole des Beaux-Arts (Parijs) in het atelier van de architect Victor Laloux.In 1893 bereikt hij de 1e= hoogste klas, krijgt een aantal medailles voor werkopdrachten maar verlaat de school in 1894 zonder diploma (overigens net als Henri Sauvage), om te gaan werken bij het bureau van de architect Henri Audiger.met wie hij zich in 1895 associeert en vervolgens werken zij samen tot 1907 als Audiger overlijdt. Tot 1925 werkt Richard alleen verder. Er zijn meer dan 450 opdrachten bekend in de periode 1895-1960 van dit bureau.

Veel van de gebouwen in de beginjaren staan in het 15e arrondissement en met name in de rue St. Charles in een herkenbare stijl want Audiger had als specialiteit een doorlopend balkon langs de hoogste etage. De onderkant van de balkons zijn fraai bewerkt.

Ook in 1907 ontwerpt Richard op 15 avenue Perrichont, 16e arr. voor zichzelf een gebouw voor de verhuur. Hij gaat zelf met vrouw en 4 kinderen op de bovenste verdieping wonen en richt op de begane grond zijn bureau in. Ook hier weer de samenwerking met Gentil & Bourdet voor de gevelafwerking. Avenue Perrichont lijn 10 station Mirabeau  (uitgang op het mooie place Mirabeau met mooie Guimardingang en fontaine Wallace à Collonnes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


Hotel Danois
adres Rue St. Charles, Paris 15ème
Métro lijn 8 station Balard
Architect Joachim Richard
gebouwd :1907

 

Reacties zijn gesloten.